Niels Bohr Institutet teleporterer lys og atomer!


Tue 17-10-2006
En gruppe danske forskere under ledelse af professor Eugene Polzik fra Niels Bohr Instituttet (NBI) på Københavns Universitet har taget et afgørende skridt i det at udføre teleportation mellem lys og atomart stof. Gruppens gennembrud er publiceret i høj-prestige tidsskriftet, Nature, den 5. oktober 2006.



Læs pressemeddelse på NBI's hjemmeside www.nbi.ku.dk.
Læs artiklen på Ingeniørens hjemmeside www.ing.dk.
Read about this news subject at nanotectweb.org.


»Det er et stort gennembrud, og jeg er meget opstemt over resultatet. Det har været et mål igennem nogen tid, og vi har arbejdet meget hårdt på det her igennem to år. Der har været mange opture og nedture, glæder og skuffelser, men takket være nogle fantastisk studerende, som jeg er meget stolt af, er det lykkedes. Vi har arbejdet dag og nat, og vi er meget lykkelige,« siger professor i kvanteoptik ved NBI, den russisk-fødte fysiker Eugene Polzik, der står i spidsen for forskergruppen, og hvis resultater bliver publiceret i prestigetidsskriftet Nature torsdag i denne uge.

Ved forsøget er lys blevet brugt til at transportere information, og et atomart objekt, der indeholder tusindvis af milliarder af atomer, er blevet brugt til at lagre denne information.

At resultaterne er opsigtsvækkende fremgår i sig selv af, at Nature selv har valgt at udsende en pressemeddelelse om resultaterne i stedet for "blot" at publicere dem.

Men også Eugene Polzik lyder oprigtigt begejstret over resultatet. Han forklarer, at lys er det bedst mulige medium til at bære information, og atomer er det bedst tænkelige medium til at lagre kvante-information.

»Det vi har udviklet er, hvad vi kalder kvante-interfacet (grænsefladen, red.) mellem bæreren af information og informationslageret. Perspektivet er kvantekommunikation over afstande på hundrede af kilometer,« lyder det med professorens egne ord om essensen af gennembruddet.

I 1998 lykkedes det Polzik sammen med amerikanske og danske forskere, via såkaldt sammenfiltring, at teleportere en lysstråle over en afstand af nogle få centimeter. Det var en sensation.

Det store gennembrud for kvantefysisk sammenfiltring kom så tre år efter i efteråret 2001, da Polzik og hans team kunne demonstrere sammenfiltring af milliarder af atomer i to cæsiumskyer. Også den begivenhed blev publiceret i Nature. Hidtil havde man kun kunnet sammenknytte tre-fire atomer af gangen. skriver Niels Bohr Institutet i en pressemeddelelse.

Teleportation er en af de vigtigste byggesten i det nye forskningsfelt, kvanteinformationsvidenskab, hvor information bliver indkodet og behandlet, ikke på klassisk binær vis som 0 og 1, men i kvantetilstande som for eksempel kan eksistere i 0, 1, 2 osv. samtidigt. Disse såkaldte superpositionstilstande kan indeholde meget mere information end almindelige bits.

En anden vigtig egenskab er, at information indkodet i kvantesuperpositioner i princippet er fuldstændig sikker.

»Kvanteteleportation mellem lys og stof vil blive en nødvendig byggeblok for langdistance kvantekommunikation mellem dig og mig,« siger Eugene Polzik.

Og hvem ved? Måske vil det kvantefysiske gennembrud også engang kunne bidrage til at kunne løse Danmarks aktuelle trafikale problemer, hvis det bliver muligt at teleportere mennesker fra det ene sted til det andet.